Cukiniowe łódeczki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Cukinia nadziewana farszem mięsnym z kurczaka w sosie curry z dodatkiem buraka, zapiekana z tartym serem. Każdy składnik tej potrawy świetnie się komponuje tworząc pyszne danie :) Polecamy

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI PODSTAWOWE:
    1 buraczek czerwony
    3 łyżki orzechów włoskich
    0,20 kg fileta z indyka

    DODATKOWY SKŁADNIK:
    1 cukinia większa

    SKŁADNIKI POMOCNICZE:
    2 łyżeczki przyprawy curry
    2 łyżki natki z pietruszki
    starty żółty ser do posypania na wierzchu
    przyprawa uniwersalna
    sól
    pieprz
    oliwa

    DEKORACJA
    skorupy orzechów
    orzechy
    liście marchewki

Cukiniowe łódeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • orzechy 1. Orzechy włoskie rozdrabniamy na bardzo drobno. Buraczka gotujemy na miękko w osolonej wodzie.
  • wydrążamy cukinie 2. Cukinie myjemy i przekrawamy wzdłuż, wydrążamy miąższ (miąższ kroimy w kostkę i dodajemy do fileta z indyka) . Środek cukinii smarujemy olejem.
  • smażymy filet z indyka z cukinią 3. Fileta myjemy i kroimy w bardzo drobną kostkę dodajemy cukinie pokrojoną w kostkę, smażymy na oliwie.
  • farsz curry 4. Do farszu dodajemy 2 łyżki posiekanej natki z pietruszki, 2 łyżki przyprawy curry, przyprawe uniwersalna, sól i pieprz do smaku.
  • cukiniowe łódeczki 5. Ugotowanego buraczka kroimy na pół plasterki. Faszerujemy cukinie a na wierzch układamy buraczka posypujemy startym żółtym serem.
  • faszerowana cukinia 6. Faszerowaną cukinie zapiekamy w piekarniku około 35 minut na 180 stopni. Cukinię podajemy na ciepło, najlepsza jest na świeżo zrobiona.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy