Ciekawa forma podania mięsa mielonego z dodatkiem cukinii, papryki i pomidorów. Z takich świeżych warzyw można skomponować wiele smacznych i prostych dań.
1 godz. 10 min
Składniki:
2 duże cukinie
400g mięsa mielonego z łopatki
1/2 czerwonej papryki
1/2 żółtej papryki
1 mała papryczka chilli
1 cebula
4 pomidory
2 ząbki czosnku
200g sera mozzarella
100g sera żółtego
1 łyżka jasnego sosu sojowego
2 łyżki maggi
garść świeżej bazylii
oliwa
sól
Cukiniowe łódeczki faszerowane mięsem, papryką i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinie przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć miąższ.
2.Na rozgrzanej oliwie podsmażyć drobno pokrojoną cebulę
czosnek i papryczkę chilli. Następnie dodać mięso i całość smażyć około 5minut. Po tym czasie dodać pozostałe papryki i dwa pomidory pokrojone w kostkę. Dusić kilka minut. Gdy mięso będzie już dobre doprawić solą, pieprzem, dodać sos sojowy, maggi. Wszystko dokładnie wymieszać i jeszcze chwilę dusić do momentu odparowania nadmiaru płynu. Do farszu dodać drobno posiekaną bazylię.
3.Cukinię wypełnić przygotowanym farszem. Na wierzchu każdej cukiniowej łódeczki ułożyć naprzemiennie plastry pomidora
mozzarelli. Wierzch posypać startym żółtym serem.
4.Przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwą, zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30minut.
Komentarze