Cukiniowe łódeczki faszerowane mięsem, papryką i pomidorami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Ciekawa forma podania mięsa mielonego z dodatkiem cukinii, papryki i pomidorów. Z takich świeżych warzyw można skomponować wiele smacznych i prostych dań.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 2 duże cukinie
    400g mięsa mielonego z łopatki
    1/2 czerwonej papryki
    1/2 żółtej papryki
    1 mała papryczka chilli
    1 cebula
    4 pomidory
    2 ząbki czosnku
    200g sera mozzarella
    100g sera żółtego
    1 łyżka jasnego sosu sojowego
    2 łyżki maggi
    garść świeżej bazylii
    oliwa
    sól

Cukiniowe łódeczki faszerowane mięsem, papryką i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-24shadw 1. Cukinie przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć miąższ.
  • image-1t5mixn 2. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć drobno pokrojoną cebulę
    czosnek i papryczkę chilli. Następnie dodać mięso i całość smażyć około 5minut. Po tym czasie dodać pozostałe papryki i dwa pomidory pokrojone w kostkę. Dusić kilka minut. Gdy mięso będzie już dobre doprawić solą, pieprzem, dodać sos sojowy, maggi. Wszystko dokładnie wymieszać i jeszcze chwilę dusić do momentu odparowania nadmiaru płynu. Do farszu dodać drobno posiekaną bazylię.
  • image-1ax6vtc 3. Cukinię wypełnić przygotowanym farszem. Na wierzchu każdej cukiniowej łódeczki ułożyć naprzemiennie plastry pomidora
    mozzarelli. Wierzch posypać startym żółtym serem.
  • 4. Przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwą, zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30minut.

Komentarze

Podobne przepisy