Cukiniowe łódeczki z mięsem mielonym

0 (0 ocen)

  • 60 min

Jest teraz pora na cukinię, więc postanowiłam na wiele sposobów ją wykorzystywać w swojej diecie.

  • 60 min

Składniki:

  • 4 średnie cukinie, olej, masło, 1/2 kg mięsa mielonego, wegeta, sól, pieprz, sos ostry chili, przyprawa do mięs, ząbek czosnku, pół cebuli, natka pietruszki, ser w kostce

Cukiniowe łódeczki z mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte cukinie przecinam na pół, następnie wkładam je do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na 5 minut. W międzyczasie kroje drobno cebulę i podsmażam na oleju, dodaje mięso mielone przyprawiając je solą, pieprzem, przyprawą do mięs i łyżeczką sosu chili i drobnoposiekaną natką pietruszki.
  • 2. Na patelni roztapiam łyżeczkę masła i dodaje drobno posiekany ząbek czosnku. W Cukinii łyżeczką wydrążam miąższ i przekładam go na patelnie z podsmażonym czosnkiem na czas 3 minut. Następnie łącze miąższ z mięsem.
  • 3. Nagrzewam piekarnik do 200 stopni. Cukiniowe łódeczki smaruje masłem, lekko posypuje wegetą i nakładam do nich przygotowany farsz.
  • 4. Cukinie wkładam do piekarnika na 15 min, po upłyniętym czasie wyłączam piekarnik i posypuje startym serem, zostawiam łódeczki w nagrzanym piekarniku do stopienia sie sera. I Gotowe ☺

Komentarze

Podobne przepisy