Cukiniowe placuszki z bazylią i orzechami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Wczoraj gościły u mnie placki ziemniaczane, a dziś chciałam podzielić się przepisem na cukiniowe placuszki z dodatkiem świeżej bazylii oraz orzechów włoskich. Placuszki są smaczne, pożywne i bardzo aromatyczne. Ich smak przenosi nas wprost do włoskiej kuchni. Świetnie smakują z jogurtem naturalnym l

  • 30 min

Składniki:

  • - 2 małe cukinie
    - garść listków bazylii
    - 50 g orzechów włoskich
    - 1 ząbek czosnku
    - 1 jajko
    - 5 sporych łyżek mąki
    - świeżo mielony pieprz
    - sól do smaku
    - olej lub oliwa do smażenia

Cukiniowe placuszki z bazylią i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z umytej cukinii odcinamy końce, ścieramy je na tarce o grubych oczkach, oprószamy solą i odstawiamy na chwilę, aby puściły wodę. Następnie dokładnie odciskamy cukiniowe wiórki i dodajemy do nich jajko, posiekane listki bazylii, zmielone orzechy włoskie (np. w młynku do kawy), mąkę* i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Wszystko dokładnie mieszamy, a powstałą masę doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

    Porcje masy nakładamy na dobrze rozgrzany olej i smażymy je z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym. Życzę smacznego! :)

Porady

* Dodajmy tyle mąki, aby masa nie była zbyt rzadka.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy