Cynamonowa pianka z mandarynkami na biszkopcie

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszna, lekka jak piórko pianka, słodko-kwaśne mandarynki i ten zapach cynamonu, który wypełnia całe pomieszczenie... iście świąteczna mieszanka...

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - jaja: 4 sztuki
    - cukier: 0.66 szklanki
    - mąka tortowa: 0.66 szklanki
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - ocet: 1 łyżka
    - mąka ziemniaczana: 1 łyżka

    - mandarynki w puszce: 4 puszki
    - śmietana 30%: 400 gramów
    - śmietana 18% (kwaśna): 400 gramów
    - oranżadka w proszku: 1 sztuka

    - cukier (gruby kryształ): 4 łyżki
    - cynamon: 2 łyżki

Cynamonowa pianka z mandarynkami na biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia i octem, odstawić. Białka ubić na sztywno, dodawać partiami cukier, ubiajać, dodać żółtka, wymieszać mikserem. Do masy jajecznej przesiać oba rodzaje mąki, wymieszać delikatnie łyżką, wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić na 30 minut do piekanika nagrzanego do 180 st.C. Wyjąć, odstawić do wystudzenia.

  • 2. Pianka: Śmietanę 30% ubić na sztywno, dodać oranżadkę, ubić krótko mikserem, dodać śmietanę 18% i wymieszać.

  • 3. Mandarynki odsączyć dokładnie z zalewy, ułozyć na biszkopcie, przykryć pianką, posypać cukrem i cynamonem przesianym przez sitko. Koniecznie w takiej kolejności: cukier, potem cynamon. Dzięi temu na cieście utworzy sie lekka skorupka.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy