Cynamonowe bułeczki

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Są obłędnie pyszne . Najlepsze jeszcze letnie

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Na bułeczki
    50 dkg mąki
    5 dkg drożdży
    1/2 szklanki cukru
    3 żółtka
    1/4 kostki masła
    1 szklanka mleka kokosowego (można dać też zwykłe)

    Na posypkę
    2-3 łyżki drobnego cukru trzcinowego
    2-3 łyżeczki cynamonu (ilość zależna od gustu)

    oraz 2 żółtka

Cynamonowe bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować rozczyn z drożdży , letniego mleka, łyżki cukru i 2 łyżek mąki. W tym celu wszystkie podane składniki wymieszać ze sobą i odstawić w ciepłe miejsce na 20 min.
    W misce mieszamy ze sobą pozostałą mąkę, cukier i żółtka. Wlewamy rozczyn i wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania dolewamy 1/4 kostki rozpuszczonego i schłodzonego masła. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.

  • 2. Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy i dzielimy na 7 części. Z każdej formujemy bułeczki i układamy na okrągłej blaszce pamiętając aby zachować odstępy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 min.
  • 3. Bułeczki wkładamy do pieca i pieczemy ok 25 min w temp 170-180 stopni. 10 min przed końcem pieczenia bułeczki wysuwamy z pieca i smarujemy rozkłóconym żółtkiem . Następnie bułeczki posypujemy posypką.

Porady

Bułeczki można od razu przed włożeniem do pieca posmarować jajkiem i posypać posypką jednak wtedy bułeczki mocniej się przypiekają.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy