Cynamonowe bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować rozczyn z drożdży , letniego mleka, łyżki cukru i 2 łyżek mąki. W tym celu wszystkie podane składniki wymieszać ze sobą i odstawić w ciepłe miejsce na 20 min.
W misce mieszamy ze sobą pozostałą mąkę, cukier i żółtka. Wlewamy rozczyn i wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania dolewamy 1/4 kostki rozpuszczonego i schłodzonego masła. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.
2.Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy i dzielimy na 7 części. Z każdej formujemy bułeczki i układamy na okrągłej blaszce pamiętając aby zachować odstępy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 min.
3.Bułeczki wkładamy do pieca i pieczemy ok 25 min w temp 170-180 stopni. 10 min przed końcem pieczenia bułeczki wysuwamy z pieca i smarujemy rozkłóconym żółtkiem . Następnie bułeczki posypujemy posypką.
Porady
Bułeczki można od razu przed włożeniem do pieca posmarować jajkiem i posypać posypką jednak wtedy bułeczki mocniej się przypiekają.
Komentarze