Lubię dodać do nich dużo cukru, który podczas pieczenia roztapia się, wypływa, oblewa ciasteczka i po wystygnięciu tworzy karmelową chrupiącą skorupkę.
Cynamonowe serduszka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukier wymieszać z cynamonem. Rozsypać część na stolnicy, położyć na nim arkusz ciasta, docisnąć. Na cieście rozsypać kolejną porcję cukru, docisnąć dłonią.
2.Złożyć ciasto do połowy, do środka wzdłuż dłuższego boku z jednej strony...
3.... i z drugiej strony. Docisnąć.
4.Ponownie posypać cukrem.
5.Powtórzyć składanie ciasta.
6.Powstały wałek docisnąć dłonią...
7.... i pokroić w 1,5cm plastry.
8.Plasterek ciasta przytrzymać i rozgiąć górę.
9.Czynność powtórzyć z każdym plasterkiem.
10.Powstałe ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy (ciastka rosną).
11.Ciastka piec ok. 25 minut (lub krócej, jeżeli wcześniej się zezłocą) w temp. ok. 200st. W połowie pieczenia przewrócić je na drugą stronę. W razie gdyby zaczęły tracić kształt, delikatnie można poprawić go widelcem.
Komentarze