Cynamonowe SerdUszka

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Lubię dodać do nich dużo cukru, który podczas pieczenia roztapia się, wypływa, oblewa ciasteczka i po wystygnięciu tworzy karmelową chrupiącą skorupkę.

  • Łatwy

Składniki:

  • - ciasto francuskie (1 arkusz, ok. 300g): 1 sztuka
    - cukier brązowy: 0.5 szklanki
    - cynamon: 1 łyżka

Cynamonowe serduszka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Cynamonowe SerdUszka 1. Cukier wymieszać z cynamonem. Rozsypać część na stolnicy, położyć na nim arkusz ciasta, docisnąć. Na cieście rozsypać kolejną porcję cukru, docisnąć dłonią.
  • Cynamonowe SerdUszka 2. Złożyć ciasto do połowy, do środka wzdłuż dłuższego boku z jednej strony...
  • Cynamonowe SerdUszka 3. ... i z drugiej strony. Docisnąć.
  • Cynamonowe SerdUszka 4. Ponownie posypać cukrem.
  • Cynamonowe SerdUszka 5. Powtórzyć składanie ciasta.
  • Cynamonowe SerdUszka 6. Powstały wałek docisnąć dłonią...
  • Cynamonowe SerdUszka 7. ... i pokroić w 1,5cm plastry.
  • Cynamonowe SerdUszka 8. Plasterek ciasta przytrzymać i rozgiąć górę.
  • Cynamonowe SerdUszka 9. Czynność powtórzyć z każdym plasterkiem.
  • Cynamonowe SerdUszka 10. Powstałe ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy (ciastka rosną).
  • 11. Ciastka piec ok. 25 minut (lub krócej, jeżeli wcześniej się zezłocą) w temp. ok. 200st. W połowie pieczenia przewrócić je na drugą stronę. W razie gdyby zaczęły tracić kształt, delikatnie można poprawić go widelcem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy