Cynamonowo-waniliowe jabłka smażone w cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Przesianą mąkę wsypujemy do miski, wlewamy wodę i żółtka , cukier i wyrabiamy łyżką. Ubijamy pianę z białek, dodajemy do ciasta.
2. Jabłka obieramy,wycinmy gniazda i kroimy w plastry grubości około 1 cm.
Każdy kawałek jabłka opruszamy cynamonem, i posypujemy cukrem waniliowym wbijamy na widelec, zanurzamy w cieście,i kładziemy na patelnię z rozgrzanym olejem .Smażymy na jasnozłoty kolor z obu stron. Wyjmujemy na papierowy recznik by wchlonał nadmiar tłuszczu.
3. Gotowe posypujemy cukrem pudrem i ewentualnie jeszcze raz cynamonem:)Smacznego:)
Porady
gotowe jabłka w ciescie mozna takze polać miodem albo syropem klonowym.
Komentarze