Przepis znany ztych ,,gotowych do kupienia:ja zakupiłam potrzebne zioła zrobiłam sama.O niebo lepsze i bardziej aromatyczne.Kurczak ma fajny delikatny smak z orzezwiająca nutką cytryny.
25 min
Składniki:
3 piersi zkurczaka
torebki do smażenia(ja użyłam torebki do kanapek Stella-są większe,boki zaginamy-jeśli ich nie mamy wystarczy zwykly papier do pieczenia na którym kladziemy pierś,a na górę zaginamy drugą warstwę)
po łyżce:czosnek granulowany,rozmaryn,slodka papryka,kolendra,natka pietruszki suszona,koperek,kurkuma,
4 łyzki soku z cytryny
4 łyżek oleju
1 łyzka wody
sól
Cytrynowa pierś z papirusa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi z kurczaka rozcinamy wzdłuz na pół,delikatnie ubijamy tłuczkiem.Każdą pierś solimy.
2.Wszystkie zioła wsypujemy do miseczki,dodajemy wode,olejsok zcytryny,wszystko dokładnie mieszamy.
3.Kazda pierś dokładnie nacieramy marynatą,odstawiamy na ok.pół godziny,po tym czasie każy kawałek osobno wkładamy do torebki lub owijamy folia do pieczenia i smazymy na suchej patelni co chwile przewracajac.
4.Pyszne klasycznie z ziemniakami albo bagietką czosnkowa.
Komentarze