Ostra pierś z papirusa

0 (0 ocen)

Pyszna,soczysta i ostra pierś z kurczaka.Polecam !!!

Składniki:

  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka (ok 300g)
    1 łyżka suszonych płatków chili
    2 szczypty rozmarynu suszonego
    1 płaska łyżeczka soli morskiej gruboziarnistej
    1 łyżeczka czosnku granulowanego
    1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
    olej do wysmarowania papieru
    DODATKOWO
    kawałek papieru do pieczenia,patelnia

Ostra pierś z papirusa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etapy przygotowania 1. Do możdzierza wsypujemy w/w przyprawy i miażdżymy,oprócz natki pietruszki.
    Z umytej i osuszonej piersi z kurczaka pozbywamy sie polędwiczki oraz zbędnego tłuszczu-odkładamy.
    Z papieru do pieczenia wycinamy prostokąt,dosyć spory tak żeby po złożeniu się jego mogła zmieścić się pierś.Składamy prostokąt na pół,następnie odchylamy i za pomocą pędzelka smarujemy go olejem.Na całość posypujemy papier wcześniej przygotowaną przyprawą z możdzierza oraz natką pietruszki. Układamy pierś z kurczaka,nakrywamy (tzn.składamy jak książkę)
  • smażymy 2. Smażymy na patelni z obu stron po kilka minut na wolnym ogniu żeby mięso nie było surowe w środku(bez dodatku oleju !!!)
  • gotowa pierś do podania 3. Jak mięso jest gotowe wykładamy je i dajemy mu chwilkę odpocząć,po czym kroimy go na plastry i podajemy z ulubionymi dodatkami......
  • Smacznego :) 4. Smacznego :=)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy