Cytrynowe trufelki

0 (0 ocen)

Bardzo smacznie i eleganckie. Nasączone bardzo przyjemnym cytrynowym aromatem...

Składniki:

  • 125 g serka mascarpone,
    1 cytryna,
    szkl. mleka w proszku,
    350g białej czekolady.

Cytrynowe trufelki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cytrynę sparzyć wrzątkiem, z połowy zetrzeć skórkę. 100 g czekolady stopić z odrobiną zwykłego mleka. Przestudzić. Serek utrzeć z czekoladą i mlekiem w proszku. Powoli dolewać sok wyciśnięty całej z cytryny. Na koniec dodać skórkę z cytryny. Dokładnie utrzeć. Masę przełożyć do małej miseczki, szczelnie owinąć folią aluminiową i wstawić na 2 godz. do lodówki.
  • 2. Następnie formować małe czekoladki, ułożyć na talerzyku, ponownie przykryć folią i wstawić na całą noc do lodówki.
  • 3. Resztę czekolady stopić i obtoczyć w niej czekoladki. Odstawić na pół godz do lodówki, aż czekoladki całkiem zastygną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy