CYTRYNOWE TRUSKAWKI (FRAGOLE al LIMONE)

0 (0 ocen)

  • 10 min

To najpopularniejszy sposób podawania truskawek we Włoszech. Proponuję Wam ich idealne połączenie z sokiem cytrynowym i miętą. Alternatywa dla popularnych truskawek z bitą śmietaną!

  • 10 min

Składniki:

  • 300 g truskawek
    sok z 0,5 cytryny
    skórka z cytryny
    ok.1 łyżka cukru
    parę lisków mięty

Cytrynowe truskawki (fragole al limone) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki dokładnie umyć pod bierzącą wodą, oczyścic i pokroić na kawałeczki.
  • 2. Wycisnąć sok z połowy cytryny, kawałeczek skórki z cytryny (tylko żółtą część-biała jest gorzka!) pokroić na drobne paseczki tzw. zesty.
  • 3. Połączyć pokrojone truskawki z sokiem i skórką cytrynową, dodać listki mięty i posypać cukrem. Dokładnie wymieszać i podawać!
    Buon Appetito!

Porady

Zamiast soku cytrynowego można dodać cytrynowy likier limoncello!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy