Składniki:
6 jajek
1,5 szkl cukru
1,5 szkl oleju
1,5 szkl kefiru lub śmietany czy maślanki
5 szkl mąki
Sok i skórka otarta z jednej cytryny
2 płaskie łyżki proszku do pieczenia
Śliwki do wyłożenia na ciasto
Cytrynowo - kefirowo - owocowe ciacho - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ubić na puch wsypując powoli cukier. Gdy masa będzie ubita mieszając mikserem wlewać olej, następnie kefir i sok ze skórką. Mąkę przemieszać z proszkiem wsypywać partiami do ciasta cały czas ubijając. Przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, na cieście ułożyć połówki śliwek skórką do dołu. Wierzch ciasta można posypać brązowym cukrem. Piec ok. 40 – 50 minut w 190stopniach.
Porady
Do tego ciasta można użyć dowolnych owoców świeżych lub mrożonych.
Komentarze