Cytrynowy kurczak z piekarnika

0 (0 ocen)

Bardzo proste danie, lekkie i nie wymaga stania przy piecu;-)

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
    1 główka czosnku
    5 łyżek oliwy
    sól, pieprz
    rozmaryn
    0,5 kg ziemniaków
    75 g oliwek
    1 cytryna
    słodka papryka

Cytrynowy kurczak z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka myjemy, osuszamy i podsmażamy na oliwie, z obu stron na złoty kolor. Solimy pieprzymy, posypujemy papryką. Na tłuszczu ze smażenia podpiekamy całe ząbki czosnku.
  • 2. Ziemniaki obieramy i kroimy na ćwiartki. Mieszamy z czosnkiem, oliwkami, posypujemy rozmarynem, solą i pieprzem. Całość przekładamy do naczynia do zapiekania i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni. Po około 25 minutach na ziemniakach układamy mięso i przykrywamy naczynie, po kolejnych 10 minutach dodajemy cytrynę pokrojoną w plasterki. Pieczemy jeszcze 10 minut i gotowe.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy