Kurczak cytrynowy

0 (0 ocen)

Na niedzielny obiadek, polecam pieczonego kurczaka cytrynowego z ziemniakami. Mięsko fajnie przeszło przyprawami, możemy podawać na zimno i na gorąco.

Składniki:


  • 2 podwójne piersi kurczaka
    sok z cytryny
    sól i pieprz
    marynata
    łyżka suszonego tymianku i bazylii
    oliwa - 3 łyżki

Kurczak cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety rozciąć , oczyścić z kostek i błonek , opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym.
  • 2. Następnie natrzeć sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem.
  • 3. Do miski wlać oliwę, dodać bazylię suszoną i tymianek, wymieszać. Mięso dobrze natrzeć marynatą, włożyć do woreczka , zawiązać i odstawić na 3 godziny, lub na całą noc do lodówki.
  • 4. Na godzinę przed pieczeniem, wyjąć mięso z lodówki. Piekarnik nagrzać do 180 stop, piec 45 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy