Cytrynowy śmietankowiec

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Fenomenalne ciasto, typowe na letnie i ciepłe dni. Pyszny spód z ciemnych herbatników, cytrynowa śmietanka i wiśniowa galaretka stworzyły pyszny deser, idealny w smaku!

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g herbatników (ciemnych)
    70 g masła lub margaryny
    500 ml śmietany 36%
    1 galaretka cytrynowa + 1 szklanka wrzątku
    2 łyżki cukru pudru
    3 łyżki mleka w proszku
    1 galaretka wiśniowa + 1 szklanka wrzątku
    200 g borówek

Cytrynowy śmietankowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cytrynową galaretkę rozpuszczamy we wrzątku, odstawiamy do przestygnięcia. Herbatniki miksujemy lub mielimy na drobny pył. Mieszamy z rozpuszczonym masłem. Herbatnikową masę dokładnie mieszamy i przekładamy do tortownicy o średnicy 18-20 cm (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia). Dociskamy i wygładzamy. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i mlekiem w proszku. Cały czas miksując wolnym strumieniem wlewamy przestudzoną galaretkę. Miksujemy do połączenia składników. Śmietankę przelewamy do tortownicy. Na wierzchu układamy borówki. Foremkę wstawiamy do lodówki na 30 minut. Na wierzch wylewamy przestudzoną wiśniową galaretkę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy