Śmietankowiec

0 (0 ocen)

  • 40 min

Proste i efektowne ciasto, które musi się udać.

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    6 dużych jaj
    1,5 szklanki cukru
    12 łyżek oleju i wody
    ok. 1,5 szklanki mąki pszennej
    budyń smietankowy
    2 łyżki proszku do pieczenia

    Krem:
    2 szklanki mleka
    kostka masła
    kilka kropli olejku śmietankowego
    3 łyżki cukru
    po 3 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej
    4 żółtka

    Ponadto:
    Dżem do posmarowania biszkoptu ( ja używam porzeczkowego)
    Wiórki kokosowe

Śmietankowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę (można ubić ze szczyptą soli). Dodać cukier ciągle miksując,następnie dodawać po jednym żółtku. Dodać olej, wodę. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, budyniem i wsypać stopniowo do ubitej masy. Wszystko dokładnie połączyć.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni Celsjusza na około 20 minut.

    Krem:
    Z porcji mleka odlać pół szklanki, resztę zagotować z cukrem. W odlanym mleku rozmieszać mąki i żółtka. Wlać do gotującego się mleka. Mieszać do powstania gęstego budyniu, wystudzić. Masło zmiksować z olejkiem śmietankowym po czym dodawać stopniowo masę budyniową.

    Biszkopt przekroić, posmarować dżemem, przełożyć kremem. Górę udekorować resztkami kremu i posypać zezłoconymi wcześniej wiórkami na patelni.

Porady

Wiórki można usmażyć na łyżce masła.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy