1.Ciasto:
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę (można ubić ze szczyptą soli). Dodać cukier ciągle miksując,następnie dodawać po jednym żółtku. Dodać olej, wodę. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, budyniem i wsypać stopniowo do ubitej masy. Wszystko dokładnie połączyć.
Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni Celsjusza na około 20 minut.
Krem:
Z porcji mleka odlać pół szklanki, resztę zagotować z cukrem. W odlanym mleku rozmieszać mąki i żółtka. Wlać do gotującego się mleka. Mieszać do powstania gęstego budyniu, wystudzić. Masło zmiksować z olejkiem śmietankowym po czym dodawać stopniowo masę budyniową.
Biszkopt przekroić, posmarować dżemem, przełożyć kremem. Górę udekorować resztkami kremu i posypać zezłoconymi wcześniej wiórkami na patelni.
Komentarze