czar par

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

przepis dostałam od koleżanki i od tej pory często gości na moim stole:)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt jasny
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki
    1 łyżeczka proszku
    Biszkopt ciemny:
    6 jajek
    1 szklanka cukru kryształu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3/4 szklanki mąki pszennej
    2-3 łyżeczki kakao
    Krem:
    2 budynie śmietankowe
    3 żółtka
    1 szklanka cukru
    2 paczki masła śmietankowego
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki kakao
    1 litr mleka
    1 kieliszek spirytusu
    szczypta kwasku cytrynowego
    1 galaretka szafirowa
    1 puszka brzoskwiń lub ananasów
    bakalie pokrojone orzechy

Czar par - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:
    Białka ubić dodać cukier żółtka mąkę i proszek.Piec w temperaturze 170 stopni około 35 min
    Biszkopt ciemny:
    Białka ubić na sztywno dodać cukier i żółtka, dodać mąkę zmieszaną z proszkiem na końcu kakao i lekko wymieszać.Wylać na formę o wymiarach 25x40 cm Piec w temperaturze 170 stopni
    około 35 min
    krem:
    Odlać 1 szklankę mleka i rozpuścić w niej budynie,mąkę ziemniaczaną i żółtka.Dwie szklanki mleka zagotować z cukrem i dodać rozpuszczony budyń,Całość ugotować. Masło rozetrzeć mikserem i stopniowo dodawać ostudzony budyń,miksować do uzyskania puszystej masy.Krem podzielić na dwie części. Do jednej wsypać kakao orzechy krojone, rodzynki i powoli dodawać spirytus. Do drugiej dodać kwasek cytrynowy i brzoskwinie lub ananasy. Biszkopty maczać w soku z owoców i układać w tortownicy, na to warstwa kremu, bakalie i pokrojone owoce i znów biszkopty, krem i ananasy. Na wierzchu układamy ananasy i zalewamy galaretką

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy