1.Wykonanie:
Białka ubić dodać cukier żółtka mąkę i proszek.Piec w temperaturze 170 stopni około 35 min
Biszkopt ciemny:
Białka ubić na sztywno dodać cukier i żółtka, dodać mąkę zmieszaną z proszkiem na końcu kakao i lekko wymieszać.Wylać na formę o wymiarach 25x40 cm Piec w temperaturze 170 stopni
około 35 min
krem:
Odlać 1 szklankę mleka i rozpuścić w niej budynie,mąkę ziemniaczaną i żółtka.Dwie szklanki mleka zagotować z cukrem i dodać rozpuszczony budyń,Całość ugotować. Masło rozetrzeć mikserem i stopniowo dodawać ostudzony budyń,miksować do uzyskania puszystej masy.Krem podzielić na dwie części. Do jednej wsypać kakao orzechy krojone, rodzynki i powoli dodawać spirytus. Do drugiej dodać kwasek cytrynowy i brzoskwinie lub ananasy. Biszkopty maczać w soku z owoców i układać w tortownicy, na to warstwa kremu, bakalie i pokrojone owoce i znów biszkopty, krem i ananasy. Na wierzchu układamy ananasy i zalewamy galaretką
Komentarze