Czarne muffinki z jeżynami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Mega czekoladowe, mięciutkie i puszyste muffinki z jeżynami i kawałkami czekolady.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Mąka pszenna - 300g
    Cukier - 120g
    Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
    Jajka - 2 sztuki
    Maślanka - 1 szklanka
    Olej - 1/2 szklanki
    Kakao czarne - 3 łyżki
    Jeżyny - 1 szklanka
    Gorzka czekolada - 1 tabliczka (100g)

Czarne muffinki z jeżynami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Czarne muffinki z jeżynami 1. Czekoladę kroimy na kawałki - ja kroiłam każdą kostkę na 6 części.

    Mieszamy mokre składniki: jajka, maślankę i olej. Dodajemy suche składniki - mąkę, proszek do pieczenia, cukier, kakao. Dokładnie mieszamy. Dodajemy kawałki czekolady i jeszcze raz mieszamy.

    Blachę na muffinki wykładamy papilotkami. Do każdej wylewamy 2 łyżki masy, układamy 2 jeżyny i lekko dociskamy.
  • Czarne muffinki z jeżynami 2. Dolewamy kolejne 2 łyżki ciasta i znów delikatnie wciskamy po 2 jeżyny.

    Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut. Studzimy przez pół godziny w uchylonym piekarniku.
  • Czarne muffinki z jeżynami 3. Babeczki podajemy po dokładnym ostudzeniu.

Porady

Muffinki można przygotować z innymi kwaśnymi owocami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy