Czekoladki z nadzieniem ajerkoniakowym

0 (0 ocen)

Pomysł na zrobienie czekoladek nadziewanych alkoholem, chodził mi po głowie już od bardzo dawna, ale nie miałam specjalnych foremek. Dziś zrobiłam w foremce po bombonierce.

Składniki:

  • Na czekoladki
    gorzka czekolada 150 g
    Nadzienie
    ajerkoniak - 20 ml
    biała polewa - 40 g
    frużelina jagodowa - 1 łyżka

Czekoladki z nadzieniem ajerkoniakowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Czekoladki z nadzieniem ajerkoniakowym 1. Do garnuszka wsypać 50 g czekolady, rozpuścić czekoladę nad parą wodną. Za pomocą pędzelka wysmarować czekoladą, dno i boki foremek, odstawić do lodówki do stężenia.
  • 2. W tym czasie przygotować nadzienie. Do metalowego garnuszka wlać ajerkoniak, dodać białą polewę, mieszając nad parą wodną, doprowadzić do rozpuszczenia polewy i połączenia składników, ostudzić.
  • Czekoladki z nadzieniem ajerkoniakowym 3. Następnie nadzienie nałożyć w czekoladowe wgłębienie, wstawić do lodówki. Rozpuścić pozostałą czekoladę, ostudzić, zalać wierzch czekoladek, odstawić do całkowitego stężenia.
  • Czekoladki z nadzieniem ajerkoniakowym 4. Ostrożnie wyjmować czekoladki z foremek. Ja nie miałam sylikonowych foremek, więc zrobiłam je w plastikowej foremce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy