Pomysł na zrobienie czekoladek nadziewanych alkoholem, chodził mi po głowie już od bardzo dawna, ale nie miałam specjalnych foremek. Dziś zrobiłam w foremce po bombonierce.
Składniki:
Na czekoladki
gorzka czekolada 150 g
Nadzienie
ajerkoniak - 20 ml
biała polewa - 40 g
frużelina jagodowa - 1 łyżka
Czekoladki z nadzieniem ajerkoniakowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnuszka wsypać 50 g czekolady, rozpuścić czekoladę nad parą wodną. Za pomocą pędzelka wysmarować czekoladą, dno i boki foremek, odstawić do lodówki do stężenia.
2.W tym czasie przygotować nadzienie. Do metalowego garnuszka wlać ajerkoniak, dodać białą polewę, mieszając nad parą wodną, doprowadzić do rozpuszczenia polewy i połączenia składników, ostudzić.
3.Następnie nadzienie nałożyć w czekoladowe wgłębienie, wstawić do lodówki. Rozpuścić pozostałą czekoladę, ostudzić, zalać wierzch czekoladek, odstawić do całkowitego stężenia.
4.Ostrożnie wyjmować czekoladki z foremek. Ja nie miałam sylikonowych foremek, więc zrobiłam je w plastikowej foremce.
Komentarze