Czekoladowa Baba

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Wyjątkowo czekoladowe ciasto w formie babki, zadowoli nie tylko dzieci ale i nie jednego dorosłego.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki cukru
    250 g margaryny ( może być masło)
    1/2 szklanki mleka
    4 łyżki kakao
    4 jajka
    2 szklanki mąki
    1 łyżka proszku do pieczenia

Czekoladowa baba - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę, mleko, cukier, kakao podgrzewamy, by się nam wszystkie składniki rozpuściły.
    Z tak przygotowanej czekolady odlewamy 1/2 szklanki (będzie nam potrzebana na polewę).
    Pozostałą część czekolady chłodzimy. Po wystudzeniu dodajemy do niej mąkę, proszek do pieczenia i żółtka. Na koniec dodajemy pianę ubitą z białek i delikatnie mieszamy.
    Przekładamy do wcześniej przygotowanej formy i pieczemy ok. 50 min. w temperaturze 160 stopni (pieczemy do suchego patyczka).
    Studzimy, wyciągamy z formy i polewamy upieczone ciasto wcześniej przygotowaną czekoladą. Smacznego.

Porady

Ciasto możemy również upiec w innej formie niż na babkę, wówczas możemy je przekroić i posmarować konfiturą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy