Czekoladowa baba - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę, mleko, cukier, kakao podgrzewamy, by się nam wszystkie składniki rozpuściły.
Z tak przygotowanej czekolady odlewamy 1/2 szklanki (będzie nam potrzebana na polewę).
Pozostałą część czekolady chłodzimy. Po wystudzeniu dodajemy do niej mąkę, proszek do pieczenia i żółtka. Na koniec dodajemy pianę ubitą z białek i delikatnie mieszamy.
Przekładamy do wcześniej przygotowanej formy i pieczemy ok. 50 min. w temperaturze 160 stopni (pieczemy do suchego patyczka).
Studzimy, wyciągamy z formy i polewamy upieczone ciasto wcześniej przygotowaną czekoladą. Smacznego.
Porady
Ciasto możemy również upiec w innej formie niż na babkę, wówczas możemy je przekroić i posmarować konfiturą.
Komentarze