Czekoladowa baba drożdżowa

0 (0 ocen)

  • 50 min

Przepis na ciasto znalazłam w książce kucharskiej zakupionej w markecie za 4 złote. Kupiłam nową formę do ciasta i wypróbowałam przepis. Baba jest naprawdę pyszna, nadziana rodzynkami i skórką pomarańczową. Puszysta, czekoladowa w sam raz do kawy i herbatki. Polecam.

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki
    Forma karbowana o wymiarach dół 20 cm, góra 30 cm
    1/2 szklanki cukru
    2 szklanki mąki
    6 żółtek
    3 dag drożdży
    1/2 szklanki mleka
    2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej
    10 dag rodzynek sułtanek
    1 kieliszek rumu
    1 cukier waniliowy
    12 dag gorzkiej czekolady
    1 łyżka kopiasta masła
    Tłuszcz do formy i bułka tarta
    Szczypta soli
    Ponadto
    Gotowa polewa czekoladowa lub tabliczka gorzkiej czekolady(rozpuścić w kąpieli wodnej)

Czekoladowa baba drożdżowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: 1/2 szklanki mąki, 1 łyżka cukru, 2 łyżki mleka i rozkruszone drożdże delikatnie wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce, by rozczyn wyrósł. Do pozostałego mleka dodać masło, czekoladę, podgrzać, by składniki się rozpuściły, wystudzić. Rodzynki namoczyć w rumie.
    Do miski z wyrośniętym rozczynem dodać pozostałe składniki oraz wystudzoną polewę, wyrobić rękami ciasto na gładką, jednolitą masę. Na koniec dodać odsączone rodzynki i skórkę pomarańczową. Wyrobione ciasto przełożyć do formy, wstawić w ciepłe miejsce, odczekać by ciasto zwiększyło dwukrotnie objętość. Wstawić do podgrzanego piekarnika i piec ciasto w temp. 180 stopni około 50 minut. Wystudzoną babę oblać polewą czekoladową.

Porady

Na jednym ze zdjęć jest foremka w której piekłam. Do polewy dodałam parę ziaren sezamu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy