czekoladowa eksplozja

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Wyśmienite ciasto które zachwyci wszystkich gości. Idealne na wszelkiego rodzaju imprezy a bardzo proste w przygotowaniu

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • biszkopt: 5 jajek, 2 łyżki mąki pszennej, 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej, 1,5 łyżki mąki krupczatki, 2 łyzki kakao, 5 łyżek cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa biała: 0.75 ml kremówki 36% , 2,5 łyżeczki żelatyny, 0,5 szklanki cukru pudru, cukier waniliowy.
    Masa ciemna: 0,75 ml kremówki 36%, 4 czekolady gorzkie, 0,5 szklanki cukru pudru,cukier waniliowy

Czekoladowa eksplozja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • czekoladowa eksplozja 1. Biszkopt: białka ubijamy z cukrem na sztywno następnie dodajemy żółtka i wymieszane mąki z kakao i proszkiem do pieczenia. Pieczemy ok 20 min.
    Masa biała: ubijamy kremówkę z cukrami na sztywno. Żelatynę rozpuszczany w 1/3 szklanki gorącej wody delikatnie wystudzamy i mieszamy z kremówka następnie masę wylewamy na biszkopt.
    Masa ciemna: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej kremówkę ubijamy identycznie jak na masę biała następnie dodajemy po łyżce roztopioną czekoladę i miksujemy całość wylewamy na masę biała. Ja zawsze wykańczam ciasto specjalnym grzebieniem do ozdabiania. Ciasto wygląda super ale tez super smakuje. Życzę smacznego i pozdrawiam!

Porady

żelatyna należy rozpuścic do przejrzystosci aby nie było żadnych grudek

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy