Czekoladowa Panna Cotta

0 (0 ocen)

Smaczny deser i zabawa z czekoladą. Deser odbiega od tradycyjnego, włoskiego dania, ale też jest smaczny.

Składniki:

  • 400ml śmietanki 30%
    1 łyżka cukru
    1 cukier waniliowy
    2 łyżki mleka w proszku
    ¾ szklanki wiórek kokosowych
    1 tabliczka białej czekolady 100g
    Mleczna i gorzka czekolada do dekoracji.

Czekoladowa panna cotta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śmietankę ubić, tak aby powiększyła dwa razy swoją objętość.
  • 2. Dodać stopniowo cukier i cukier waniliowy, dalej ubijać
  • 3. Następnie dodać mleko w proszku, wiórka kokosowe. Wymieszać.
  • 4. Na sam koniec do masy dodać pokrojoną w małą kosteczkę białą czekoladę. Wymieszać.
  • 5. Masę rozłożyć do małych plastikowych pojemniczków lub do filiżanek. Wyrównać
  • 6. Kubeczki włożyć do zamrażalnika na 3-4 godziny lub na całą noc.
  • 7. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, i dowolnie udekorować np. tworząc esy-floresy . gdy babeczki stężeją. Można też panna cottę obłożyć dookoła talerzyka, kostkami czekolady, lub uformować serduszka w foremce do czekoladek.

Komentarze

Podobne przepisy