Czekoladowa panna cotta

0 (0 ocen)

Włoski deser w wersji czekoladowej

Składniki:

  • 50 g gorzkiej czekolady
    2 szklanki kremówki
    3 łyżki cukru
    1/2 laski wanilii
    3 łyżeczki żelatyny
    banan
    kakao do posypania

Czekoladowa panna cotta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę wymieszaj z kilkoma łyżkami zimnej wody, odstaw aby napęczniała.
    Czekoladę połam i rozpuść w kąpieli wodnej. Śmietankę przelej do rondelka, dodaj cukier i miąższ z wanilii. Zagotuj mieszając.
    Do śmietanki dodaj czekoladę oraz rozpuszczoną w kąpieli wodnej żelatynę. Wymieszaj.
    Całość przecedź przez sitko do szklanek lub pucharków. Wstaw do lodówki na kilka godzin.
    Przed podaniem udekoruj plasterkami banana i posyp kakao.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy