Czekoladowa przyjemność

0 (0 ocen)

  • 40 min

Połączenie smaku gorzkiej czekolady, z wyrazistą nutą chili i chrupiącymi płatkami migdałowymi.

  • 40 min

Składniki:

  • tabliczka gorzkiej czekolady minimum 70% kakao
    125 g masła
    150 g mąki
    3 łyżki gorzkiego kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    2-3 łyżki kaszki drobnej orkiszowej
    płatki migdałowe do posypania
    2 duże jajka
    100 g cukru trzcinowego
    papryczka chili
    250 ml mleka (1 szklanka)

Czekoladowa przyjemność - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni C. Rozpuszczamy masło i czekoladę w kąpieli wodnej. Mąkę przesiewamy do miski, wsypujemy kakao, proszek do pieczenia, sól oraz kaszkę orkiszową i posiekane chili, składniki mieszamy. W drugiej misce ubijamy jajka, cukier i mleko mikserem na średnich obrotach. Zmniejszamy obroty i dodajemy na przemian suche składniki oraz stopione masło i czekoladę. Cały czas miksujemy, aż do momentu, gdy masa będzie gładka i kremowa.

  • 2. Następnie wykładamy ciasto do papierowych lub silikonowych foremek na babeczki. Pieczemy około 20 minut, tak, aby babeczki wyrosły, ale nie były przesuszone. Babeczki posypujemy płatkami migdałowymi i posypujemy brązowym cukrem. Najlepiej przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić babeczki patyczkiem, jeśli patyczek jest suchy, babeczki są upieczone. Wystawiamy z piekarnika do ostygnięcia.

Porady

Jeśli ktoś lubi babeczki z płynnym środkiem należy skrócić czas pieczenia do ok. 15 min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy