Czekoladowa przyjemność - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik nastawiamy na 180 stopni C. Rozpuszczamy masło i czekoladę w kąpieli wodnej. Mąkę przesiewamy do miski, wsypujemy kakao, proszek do pieczenia, sól oraz kaszkę orkiszową i posiekane chili, składniki mieszamy. W drugiej misce ubijamy jajka, cukier i mleko mikserem na średnich obrotach. Zmniejszamy obroty i dodajemy na przemian suche składniki oraz stopione masło i czekoladę. Cały czas miksujemy, aż do momentu, gdy masa będzie gładka i kremowa.
2.Następnie wykładamy ciasto do papierowych lub silikonowych foremek na babeczki. Pieczemy około 20 minut, tak, aby babeczki wyrosły, ale nie były przesuszone. Babeczki posypujemy płatkami migdałowymi i posypujemy brązowym cukrem. Najlepiej przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić babeczki patyczkiem, jeśli patyczek jest suchy, babeczki są upieczone. Wystawiamy z piekarnika do ostygnięcia.
Porady
Jeśli ktoś lubi babeczki z płynnym środkiem należy skrócić czas pieczenia do ok. 15 min.
Komentarze