Czekoladowa rolada z nadzieniem stracietella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy z solą na sztywną masę, dodajemy cukier i miksujemy aż ten się rozpuści, następnie dodajemy żółtka, kakao i mąkę. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia,szeroką blaszkę, najlepiej tą która znajduje się w piekarniku.Całość pieczemy w 150 stopniach ok. 10-12 minut. Jeszcze ciepły biszkopt wykładamy z blaszki, zdejmujemy z niego papier i delikatnie zawijamy w ściereczkę, rolując roladę. żelatynę namaczamy w 3 łyżkach zimnej wody. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuszczamy i wlewamy do śmietany ciągle miksując. Jedną tabliczkę czekolady ścieramy na tarce o grubych oczkach lub drobno siekamy i dodajemy do śmietany. Ciasto musi być letnie, wówczas odwijamy ściereczkę, wykładamy tężejącą masę ze śmietany i ponownie zawijamy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy wierzch rolady.Ciasto chłodzimy przez kilka godzin w lodówce i kroimy w plastry.
Porady
W wersji dietetycznej zamiast śmietany możemy użyć jogurt greckiego
Komentarze