Rolada czekoladowa

0 (0 ocen)

Wyśmienite ciasto dla wielbicieli czekolady

Składniki:

  • Ciasto:
    3 jajka
    1/3 szklanki cukru
    1/3 szklanki mąki pszennej
    1 czubata łyżka kakao
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem czekoladowy:
    2 szklanki mleka
    1 szklanka cukru
    2 cukry waniliowe
    2 tabliczki gorzkiej czekolady( 2x100 g)
    200 g masła

Rolada czekoladowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywną pianą i dodajemy cukier . Żółtka roztrzepujemy wlewamy do ubitych białek, delikatnie mieszamy łyżką. Mąkę przesiewamy dodajemy proszek do pieczenia i kakao, dodajemy masy jajecznej, jeszcze raz delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wkładamy do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia o wymiarach 33x26 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190C. Ciasto pieczemy około 9 minut. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy odwracamy do góry papierem kładąc na ściereczkę. Zdejmujemy papier, gorący zwijamy razem ze ściereczką. Zostawiamy do ostudzenia.
  • 2. Mleko gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym na wolnym ogniu aż zgęstnieje często mieszając około 20 minut. Czekolady łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w mleku. Odstawiamy do przestygnięcia. Masło ucieramy na puch i dodajemy zimną masę czekoladową. Roladę rozwijamy i rozsmarowujemy na niej 3/4 kremu i zwijamy w rulon. Pozostałą część masy rozsmarowujemy na wierzchu rolady

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy