Rolada czekoladowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy na sztywną pianą i dodajemy cukier . Żółtka roztrzepujemy wlewamy do ubitych białek, delikatnie mieszamy łyżką. Mąkę przesiewamy dodajemy proszek do pieczenia i kakao, dodajemy masy jajecznej, jeszcze raz delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wkładamy do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia o wymiarach 33x26 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190C. Ciasto pieczemy około 9 minut. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy odwracamy do góry papierem kładąc na ściereczkę. Zdejmujemy papier, gorący zwijamy razem ze ściereczką. Zostawiamy do ostudzenia.
2.Mleko gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym na wolnym ogniu aż zgęstnieje często mieszając około 20 minut. Czekolady łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w mleku. Odstawiamy do przestygnięcia. Masło ucieramy na puch i dodajemy zimną masę czekoladową. Roladę rozwijamy i rozsmarowujemy na niej 3/4 kremu i zwijamy w rulon. Pozostałą część masy rozsmarowujemy na wierzchu rolady
Komentarze