Czekoladowe Błota Missisipi

0 (0 ocen)

Coś dla smakoszy...

Składniki:

  • Ciasto:
    225 g mąki pszennej,
    2 łyżki kakao,
    150 g margaryny,
    2 łyżki cukru,
    1/4 szkl. przegotowanej zimnej wody.

    Nadzienie:
    175 g masła,
    350 g cukru,
    4 jajka,
    4 łyżki kakao,
    150 g półsłodkiej czekolady,
    300 ml śmietany 12%,
    łyżeczka esencji czekoladowej.

    Dekoracja:
    330 g kremówki,
    2 łyżki pudru.

Czekoladowe błota missisipi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ze składników zagnieść ciasto. Zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na 15 min. Następnie rozwałkować i wyłożyć na lekko natłuszczoną formę do tarty o śr. 27cm. Przykryć pergaminem, obciążyć i piec 10 min w temp. 190st. Następnie zdjąć papier i piec jeszcze 10 min w temp. 160st.
  • 2. Masło utrzeć z cukrem, dodać lekko rozmącone jajka oraz przesiane kakao. Czekoladę stopić, wlać do masy jajecznej razem ze śmietaną oraz esencją. Dokładnie ubić. Przelać na gotowy spód. Piec 45 min w temp. 160st. Przestudzić.
  • 3. Kremówkę ubić z pudrem, wyłożyć na zimną tartę. Udekorować.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy