Ciasto Missisipi mocno czekoladowe

0 (0 ocen)

Przepis znaleziony na blogu moje wypieki,ale z moimi zmianami.Ciasto mocno czekoladowe,nie brownie, bo bez zakalca,wilgotne i długo zachowuje świeżość.

Składniki:

  • 250 g masła
    2 tabliczki czekolady gorzkiej 60 %
    2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    180 ml wody
    300 g mąki
    1 łyżeczka sody
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    300 g cukru
    4 łyżki kakao
    4 jajka
    120 ml jogurtu naturalnego
    2 łyżki oleju

Ciasto missisipi mocno czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do rondelka wlać wodę, włożyć masło i kawę, rozpuścić,nie gotować.Do ciepłego włożyć połamaną czekoladę,poczekać kilka minut aż się rozpuści, kilka razy zamieszać, odstawić do ostygnięcia.
  • 2. W jednej misce wymieszać mąkę z kakao, proszkiem,sodą i cukrem, w drugiej roztrzepać jajka z jogurtem i olejem.
    Do masy jajecznej dodawać powoli sypkie produkty i dolewać masę z czekoladą,wymieszać łyżką.
  • 3. Ciasto wylać do formy o średnicy 26 cm , piec w temperaturze 160*C, czas pieczenia zależy od piekarnika,ja piekłam 40 minut do suchego patyczka.
    Po upieczeniu ciasto można polać polewą, ja posypałam cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy