Czekoladowe espresso w filiżankach

0 (0 ocen)

  • 50 min

oryginalnie :-)

  • 50 min

Składniki:

  • 200 g masła
    130 g cukru trzcinowego
    1 cukier waniliowy
    szczypta soli
    2 jajka
    180 g mąki orkiszowej
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    80 ml mleka
    2 duże łyżki ciemnego kakao
    masło do nasmarowania filiżanek
    8 porcelanowych filiżanek o pojemności 150 ml

Czekoladowe espresso w filiżankach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filiżanki wysmarować masłem.
  • 2. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  • 3. Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na gładką masę.
  • 4. Jajka wbić do miseczki, roztrzepać widelcem, a następnie dodać je do masła i wymieszać.
  • 5. W oddzielnym naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao.
  • 6. Do masy maślano-jajecznej na przemian wsypywać mieszankę mączną i wlewać po trochu mleko.
  • 7. Mieszać (mikserem lub drewnianą łyżką) aż powstanie gładkie ciasto.
  • 8. Wypełnić ciastem filiżanki, ale nie do pełna (pozostawić około 2 cm na wyrośnięcie ciasta).
  • 9. Piec około 30 minut.
  • Czekoladowe espresso w filiżankach 10. Podawać ciepłe.

Komentarze

Podobne przepisy