Czekoladowe kuleczki

0 (0 ocen)

Mocno czekoladowe trufelki obtoczone w wiórkach kokosowych. Mogą powstać z również z innego ciasta czekoladowego, jeżeli posiadamy zbędne odcinki.

Składniki:

  • 2 łyżki spirytusu
    200g czekolady gorzkiej
    wiórki kokosowe

    CIASTO:
    1/2 szklanki mąki pszennej
    2 jajka
    1/4 szklanki oleju
    1/4 szklanki mleka
    1/3 szklanki cukru
    2 łyżki kakao
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Czekoladowe kuleczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki, a w drugiej wszystkie mokre. Mokre roztrzepać trzepaczką, a kiedy się połączą wsypać suche składniki. Mieszać tylko do momentu połączenia się składników. Wylać do formy i piec w 180*C przez ok 25min. Ciasto wystudzić rozrywając na mniejsze kawałki. Przesuszone ciasto zmiksować w rozdrabniaczu uzyskując konsystencję piasku. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wlać do ciasta. Wymieszać dodając spirytus. Formować kulki i od razu obtaczać w wiórkach kokosowych. Smacznego!

Porady

Do kuleczek można dodać swoje ulubione bakalie

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy