Czekoladowe kuleczki

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

bardzo wilgotne i smaczne małe przekąski

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 110 ml mleka
    110 g masła
    100 g czekolady gorzkiej (80%)
    2 Łyżki cukru
    250g kakaowego biszkoptu
    Kilka kropel aromatu rumowgo
    3-4 łyżki drobnego kokosu

Czekoladowe kuleczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciemny biszkopt upiec według własnego przepisu ( ja piekę zazwyczaj z 3 jajek). Zimny zmiksować w malakserze lub dobrze rozdrobnić w rękach. W garnku zagotować, masło, mleko, cukier i czekoladę. Masę przestudzić – dodać olejek. Do zmiksowanego biszkopta dolewamy zimną mieszankę czekoladową. Powinna nam powstać gęsta masa. Z masy formujemy kulki i obtaczamy w kokosie. Kuleczki wkładamy na godzinę do lodówki aby stężały.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy