Czekoladowe magdalenki

0 (0 ocen)

  • 30 min

Szybki wypiek, który zawsze się udaje.

  • 30 min

Składniki:

  • na 18-20 magdalenek:

    2 duże jajka,
    pół szklanki cukru (w tym dwie łyżki domowego cukru waniliowego),
    3/4 szklanki mąki,
    2 czubate łyżki kakao,
    1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
    113 g rozpuszczonego masła,
    3/4 tabliczki ulubionej czekolady,
    opcjonalnie skórka starta z połowy pomarańczy

Czekoladowe magdalenki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubić z cukrem na jasną, gęstą masę (ok. 5 minut). Dodać skórkę, proszek, przesianą mąkę i kakao - mieszać wszystko na niskich obrotach i cienkim strumieniem wlewać ostudzone masło. Miksować tylko do połączenia składników. Na końcu dodać kawałeczki czekolady i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto nakładać do natłuszczonych foremek (do 3/4 wysokości), piec w 180 stopniach ok. 10-15 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy