2 duże jajka,
pół szklanki cukru (w tym dwie łyżki domowego cukru waniliowego),
3/4 szklanki mąki,
2 czubate łyżki kakao,
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
113 g rozpuszczonego masła,
3/4 tabliczki ulubionej czekolady,
opcjonalnie skórka starta z połowy pomarańczy
Czekoladowe magdalenki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ubić z cukrem na jasną, gęstą masę (ok. 5 minut). Dodać skórkę, proszek, przesianą mąkę i kakao - mieszać wszystko na niskich obrotach i cienkim strumieniem wlewać ostudzone masło. Miksować tylko do połączenia składników. Na końcu dodać kawałeczki czekolady i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto nakładać do natłuszczonych foremek (do 3/4 wysokości), piec w 180 stopniach ok. 10-15 minut.
Komentarze