Kakaowe magdalenki

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Kakaowe magdalenki są tak naprawdę moją wariacją na temat, tych małych i pysznych francuskich biszkopcików. Zachowują przy tym swój smak i aromat. Kakaowe magdalenki można wzbogacić o kawałki czekolady(ja podaję wersję bez), będą przez to jeszcze smaczniejsze. W moim domu kakaowe magdalenki znikneły w mgnieniu oka i stał się przebojem, każdego przyjęcia. Polecam!

  • 45 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 170 g maki(1 nie pełna szklanka)
    80 g cukru(1/2 szklanki)
    80 g masła
    15 g kakao(1 pełna łyżka)
    2 jajka

Kakaowe magdalenki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę i kakao przesiewamy. Masło rozpuszczamy i studzimy. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. W trakcie ubijania partiami sypiemy cukier. Następnie do jajek dodajemy mąkę i kakao. Krótko miksujemy, do połączenia się składników.Do ciasta dodajemy masło. Krótko miksujemy do połączenia składników. Magdalenki napełniamy do 3/4 wysokości foremki, wcześniej wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą(silikonowej nie trzeba smarować). Biszkopciki pieczemy około 10 minut w 180 stopniach. Studzimy i dowolnie dekorujemy.

Komentarze

Podobne przepisy