Czekoladowe Mufinki

0 (0 ocen)

  • 20 min

Babeczki to dobry pomysł na poczęstunek dla gości, na pewno im zasmakują. Muffinki z mojego przepisu są miękkie i nieco wilgotne.

  • 20 min

Składniki:

  • tabliczka czekolady gorzkiej
    tabliczka czekolady mlecznej
    150 g miękkiego masła
    2 jaja
    80 g cukru
    300 g mąki
    2 łyżeczki proszku po pieczenia
    1 szczypta soli
    pół łyżeczki sody
    250 ml mleka

Czekoladowe mufinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do rondla wkładamy masło, mleko i gorzka czekoladę, wszystko razem roztapiamy i studzimy.
  • 2. Wszystkie składniki sypkie łączymy ze sobą.
  • 3. Do składników płynnych wbijamy jaja i miksujemy, następnie stopniowo wsypujemy składniki sypkie i miksujemy wszystko razem aż powstanie jednolita masa.
  • 4. Ciasto przekładamy do foremek i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Pieczemy do momentu aż muffinki delikatnie pękną (około 20 minut). Gdy wystygną polewamy stopioną czekoladą mleczną. Dekorujemy według uznania.

Porady

Do ciasta możemy dodać 2 garści posiekanych niesolonych orzechów ziemnych lub wiórki kokosowe. Nadadzą babeczka niepowtarzalny smak.

Komentarze

Podobne przepisy