Czekoladowe naleśniki gryczano – dyniowe bezglutenowe

0 (0 ocen)

  • 40 min

Tym wpisem chciałabym zapoczątkować serię zdrowszych i lżejszych przepisów. Wkrótce na moim blogu znajdzie się więcej przepisów bezglutenowych, wegetariańskich i wegańskich. Każdy znajdzie coś dla siebie. Gdy jem zdrowiej, czuję się lepiej :) !

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki (2 porcje):
    3 czubate łyżki mąki gryczanej
    3 czubate łyżki mąki z pestek dyni
    1 łyżka kakao
    1 jajko
    1 łyżeczka oleju
    szklanka mleka + dodatkowo w razie potrzeby rozcieńczenia zbyt gęstego ciasta
    szczypta soli
    ulubiona konfitura – u mnie z róży

Czekoladowe naleśniki gryczano – dyniowe bezglutenowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki umieść w wysokiej misce i zmiksuj na gładką masę. Ostaw na 1/2 godziny. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, dodaj odrobinę mleka i wymieszaj. Ciasto powinno mieć rzadszą konsystencję. Na rozgrzaną patelnię nakładaj po 1 małej chochelce ciasta i smaż z obu stron.
    Naleśniki podawaj z ulubioną konfiturą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy