Czekoladowe Pieguski

0 (0 ocen)

  • 30 min

Przepyszne pieguski własnej roboty ... mniam nie mogę przestać ich jeść. Robię podwójny przepis co tydzień i wszystkie znikają. Ja najbardziej kocham je z czekoladą, ale oczywiście można dodać do nich orzechy, rodzynki czy inne bakalie. Polecam!

  • 30 min

Składniki:

  • 1 kostka miękkiego masła
    1 szklanka cukru
    1 jajko
    2 i pół szklanki mąki
    0,5 łyżeczki soli
    0,5 łyżeczki sody
    2 tabliczki mlecznej czekolady

Czekoladowe pieguski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć z cukrem, po otrzymaniu gładkiej konsystencji dodać jajko. Następnie sól, sodę i mąkę. Zagnieść razem do uzyskania jednolitej masy.
    Można także do ucierania użyć robota.
  • 2. Czekoladę pokroić na większe kawałeczki. Jeżeli będzie pokrojona zbyt drobno podczas pieczenia zbytnio się rozpuści.
    Pokrojoną czekoladę dodać do ciasta i zagnieść.
  • 3. Z ciasta uformować kuleczki wielkości wielkości orzecha włoskiego i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, spłaszczając delikatnie. Należy zachować większe odstępy bo ciasteczka się rozpływają.
    Piec 15 minut w 180 stopniach, aż ciasteczka będą rumiane.

Porady

Ciasteczka najlepiej pałaszować jak już całkowicie wystygną i zastygnie na nowo w nich czekoladka.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy