Pieguski

0 (0 ocen)

  • 40 min

Super łatwe i super pyszne. Sklepowe pieguski zna każdy. Polecam przygotować te pyszne ciasteczka z czekoladą i orzechami w domu. Robi się je szybko i równie szybko znikają. Przepis Doroty Świątkowskiej.

  • 40 min

Składniki:

  • 250 g masła
    3/4 szklanki drobnego cukru
    1 jajko
    2,5 szklanki mąki pszennej
    pół łyżeczki soli
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    150 g kropelek czekoladowych lub posiekanej czekolady
    1 szklanka grubo posiekanych orzechów

Pieguski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180ºC. Masło i drobny cukier utrzeć do otrzymania jasnej i puszystej masy. Dodać jajko dokładnie połączyć składniki a następnie dodawać kolejno mąkę, sodę i sól i dokładnie zmiksować. Do masy dodać orzechy i czekoladę, zmiksować do połączenia składników.

    Z masy robić małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego i lekko spłaszczyć dłonią, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Piec około 10 - 15 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy