Czekoladowe trufle

0 (0 ocen)

  • 30 min

Cudowne w smaku, mocno czekoladowe, delikatne, po prostu pyszne. Nie można poprzestać na jednej.

  • 30 min

Składniki:

  • 100g mlecznej czekolady dobrej jakości
    30g gorzkiej czekolady dobrej jakości
    125ml śmietanki kremówki
    1 łyżka masła

    Ponadto do obtoczenia:
    kakao, cukier puder, posypka kolorowa i czekoladowa

Czekoladowe trufle - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obie czekolady połamać na kawałki. Włożyć do miski. Śmietankę podgrzać na małym ogniu, ale uważać, żeby nie doprowadzić do zagotowania. Przelać do czekolady i mieszać tak długo, aż czekolada się rozpuści.
  • 2. Odstawić do lodówki na ok. 2 godziny. Po tym czasie lepić trufle. Można używać do tego rękawiczek chirurgicznych. Obtaczać trufle w kakao/cukrze pudrze/posypce.
  • 3. Trzymać w lodówce, ale wyciągnąć jakieś pół godziny przed podaniem.

Porady

Obie czekolady połamać na kawałki. Włożyć do miski. Śmietankę podgrzać na małym ogniu, ale uważać, żeby nie doprowadzić do zagotowania. Przelać do czekolady i mieszać tak długo, aż czekolada się rozpuści. Odstawić do lodówki na ok. 2 godziny. Po tym czasie lepić trufle. Można używać do tego rękawiczek chirurgicznych. Obtaczać trufle w kakao/cukrze pudrze/posypce. Trzymać w lodówce, ale wyciągnąć jakieś pół godziny przed podaniem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy