Ciasto czekoladowo-porzeczkowe

0 (0 ocen)

Idealne połączenie smaku czekolady i czarnej porzeczki. Doskonałe jako deser do kawy.

Składniki:

  • Ciasto:

    170 g mąki pszennej
    125 g zimnej margaryny
    50 g cukru pudru
    1 jajko
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao

    Nadzienie:

    200 g czarnej porzeczki
    1 budyń czekoladowy
    2 łyżki cukru
    320 ml mleka
    pół tabliczki czekolady mlecznej

Ciasto czekoladowo-porzeczkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części, obie włożyć do zamrażarki na co najmniej pół godziny.
  • 2. Jedną częścią ciasta wykleić dno formy keksowej dużej wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć widelcem i podpiec przez 15 minut w temp. 180°C. Odstawić do przestudzenia. Przebraną i umytą czarną porzeczkę ułożyć na podpieczonym spodzie.
  • 3. Budyń czekoladowy ugotować w 320 ml mleka. Pod koniec gotowania dodać kostki mlecznej czekolady, dobrze wymieszać do rozpuszczenia. Gorącym budyniem polać ciasto z czarną porzeczką. Na warstwę budyniu zetrzeć na tarce pozostałą część ciasta.
  • 4. Piec przez 30 minut w temp. 180°C. Po wystudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem oraz tartą czekoladą. Ozdobić liśćmi i jagodami czarnej porzeczki.

    Smacznego!

Porady

Na warstwę porzeczek można dodać cukier puder, by ciasto było bardziej słodkie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy