Ciasto czekoladowo-porzeczkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części, obie włożyć do zamrażarki na co najmniej pół godziny.
2.Jedną częścią ciasta wykleić dno formy keksowej dużej wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć widelcem i podpiec przez 15 minut w temp. 180°C. Odstawić do przestudzenia. Przebraną i umytą czarną porzeczkę ułożyć na podpieczonym spodzie.
3.Budyń czekoladowy ugotować w 320 ml mleka. Pod koniec gotowania dodać kostki mlecznej czekolady, dobrze wymieszać do rozpuszczenia. Gorącym budyniem polać ciasto z czarną porzeczką. Na warstwę budyniu zetrzeć na tarce pozostałą część ciasta.
4.Piec przez 30 minut w temp. 180°C. Po wystudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem oraz tartą czekoladą. Ozdobić liśćmi i jagodami czarnej porzeczki.
Smacznego!
Porady
Na warstwę porzeczek można dodać cukier puder, by ciasto było bardziej słodkie.
Komentarze