Czekoladowo – śliwkowa rozkosz.

0 (0 ocen)

Wszyscy zajadają je ze smakiem.

Składniki:

  • • 2 szklanki mąki
    • ½ kostki margaryny
    • 1 szklanka cukru
    • 4 jajka
    • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    • 750 g śliwek
    • 4 łyżki kakao
    • 50 g płatków migdałowych

Czekoladowo – śliwkowa rozkosz. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę roztopić. Wsypać cukier i mąkę wymieszaną z proszkiem, wbić jajka i starannie wymieszać łyżką.
  • 2. Powstałe ciasto podzielić na 2 części i do jednej z nich dodać kakao.
  • 3. Blachę posmarować tłuszczem i wylać do niej najpierw ciemną masę, a na nią dać jasną.
  • 4. Na wierzchu równomiernie rozłożyć wydrylowane śliwki.
  • 5. Piec w temperaturze 180-190 stopni, aż ciasto ze śliwkami się zrumieni i zacznie odstawać od brzegów formy. Ciasto wyjąć i oprószyć płatkami migdałowymi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy