Czekoladowy clafoutis ze świeżą żurawiną

0 (0 ocen)

  • 4 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Deser rodem z Francji, w mojej zimowej wersji wiśnie zastąpiłam żurawiną. Polecam bardzo ten deser, jest bardzo prosty niczym naleśniki.

  • 4 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 105 g mąki pszennej
    20 g kakao
    300 ml mleka
    3 jajka
    100 g świeżej żurawiny
    cukier puder do oprószenia

Czekoladowy clafoutis ze świeżą żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka wbijamy do miski, rozkłócamy rózgą.
  • 2. Dodajemy mąkę, kakao i dolewamy mleko. Wszystko mieszamy.
  • 3. Przelewamy do natłuszczonej formy do zapiekania o średnicy 26 cm. Wrzucamy umytą, osuszoną żurawinę.
  • 4. Pieczemy ok 35 min w 180 st.
  • 5. Oprószamy cukrem pudrem. Smacznego!

Porady

Deser świetnie smakuje na ciepło jak i zimno.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy