Czekoladowy creme brulee

0 (0 ocen)

  • 5 min

Elegancki deser,nadaje się na szczególne okazje

  • 5 min

Składniki:

  • 400 ml kremówki,100g cukry,1 saszetka gorącej czekolady,1 łyżeczka esencji waniliowej,5 żółtek,150ml mleka.

Czekoladowy creme brulee - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kremówkę gotujemy razem z esencją waniliową,żółtka mieszamy z cukrem przez ok.1 minutę.Do gorącej kremówki dodajemy czekoladę rozpuszczoną w 150ml mleka i mieszamy.Gorącą kremówką zalewamy żółtka ,cały czas mieszając.Powstałą masę przecedzamy przez sito i przelewamy do naczynek żaroodpornych.Naczynka wstawiamy do blachy wypełnionej gorącą wodą,tak aby sięgała do połowy naczynek.Pieczemy w piekarniku 45 minut,tak aby krem był sprężysty .

Porady

Krem przed pieczeniem można posypać grubym cukrem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy