Czekoladowy deser z orzechami i żurwiną

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Czekoladowy deser na bazie mleka i jogurtu naturalnego, do tego słodka żurawina i chrupiące orzechy.

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 ml mleka,
    180 g jogurtu naturalnego,
    2 czubate łyżki kakao,
    4 łyżeczki żelatyny,
    1/4 szklaki gorącej wody,
    łyżeczka miodu,
    2 łyżki suszonej żurawiny,
    2-3 łyżki orzechów włoskich

Czekoladowy deser z orzechami i żurwiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie.
    Do mleka dodajemy kakao, miód i podgrzewamy. Dodajemy żelatynę, mieszamy.
    Odstawiamy, aby lekko przestygła.
  • 2. Następnie do jogurtu dodajemy kilka łyżek masy czekoladowej - należy podnieść temperaturę jogurtu, aby nie było grudek. Dodajemy do pozostałej masy czekoladowej, mieszamy.
    Przelewamy do naczynek, studzimy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin (u mnie były całą noc).
  • 3. Przed podaniem posypujemy żurawiną i orzechami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy