Delikatny zdrowy deser czekoladowy, przygotowany na puree z dynii. Koniecznie trzeba zrobić dyniowe zapasy:)
30 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
360 g puree z dyni
20 g gorzkiej czekolady
10 g kakao
30 g ksylitolu
1 łyżeczka cynamonu
120g jogurtu greckiego
skórka otarta z 1/2 pomarańczy
1 kostka gorzkiej czekolady
żurawina suszona do dekoracji
Świąteczny deser czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do małego rondelka przełożyć puree. Dodać ksylitol ,zagotować. Gotować aż większość płynu odparuje. Dodać kakao, wymieszać. Czekoladę połamać i wrzucić do rondleka. Zdjąć z ognia, dodać cynamon i mieszać do rozpuszczenia czekolady. Ostudzić i przełożyć do pucharków. Wstawić do lodówki do zgęstnienia.
2.Jogurt wymieszać z otartą skórką z pomarańczy. Czekoladę zetrzeć na tarce i dodać do jogurtu. Delikatnie wymieszać. Nałożyć na krem czekoladowy. Udekorować żurawiną. Smacznego!
Komentarze