Świąteczny deser czekoladowy

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Delikatny zdrowy deser czekoladowy, przygotowany na puree z dynii. Koniecznie trzeba zrobić dyniowe zapasy:)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 360 g puree z dyni
    20 g gorzkiej czekolady
    10 g kakao
    30 g ksylitolu
    1 łyżeczka cynamonu
    120g jogurtu greckiego
    skórka otarta z 1/2 pomarańczy
    1 kostka gorzkiej czekolady
    żurawina suszona do dekoracji

Świąteczny deser czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do małego rondelka przełożyć puree. Dodać ksylitol ,zagotować. Gotować aż większość płynu odparuje. Dodać kakao, wymieszać. Czekoladę połamać i wrzucić do rondleka. Zdjąć z ognia, dodać cynamon i mieszać do rozpuszczenia czekolady. Ostudzić i przełożyć do pucharków. Wstawić do lodówki do zgęstnienia.
  • 2. Jogurt wymieszać z otartą skórką z pomarańczy. Czekoladę zetrzeć na tarce i dodać do jogurtu. Delikatnie wymieszać. Nałożyć na krem czekoladowy. Udekorować żurawiną. Smacznego!

Porady

2 porcje po 216 kcal jedna porcja

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy