czekoladowy krem do wypieków

0 (0 ocen)

  • 15 min

smaczny i zawsze się udaje poleciła mi go moja mama:)

  • 15 min

Składniki:

  • - 1 litr mleka
    - 1 szkl.mąki tortowej (ja zawsze daje tą z biedronki)
    - 5 łyżek czubatych kakao
    - 5 łyżek cukru
    - kostke margaryny

Czekoladowy krem do wypieków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. z litra mleka odlewamy 1,5 szkl zimnego mleka do naczynia reszte gotujemy . do zimnego mleka dodajemy mąkę tortową,cukier i kakao.wszystko dokładnie mieszamy aby nie było grudek. gotową masę wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy z tego budyń cały czas mieszając żeby sie nie utworzy grudki i nie przypaliło. jak zrobi się z tego bardzo gęsta masa(budyń) zestawiamy z ognia aż do całkowitego wystygnięcia.
    miękką margaryne miksujemy mikserem do niej dokładamy małymi partiami mase budyniową.po dodaniu całego budyniu mikrujemy wszystko jeszcze przez chwilę na jednolita masę i gotowe.

Porady

* do kremu można też dodać trochę spirytusu będzie ostrzejszy smak, * krem mozna też wykonać bez kakao w wersji na biało wtedy dodaje się trochę olejku arakowego do smaku

Komentarze

Podobne przepisy