Czekoladowy mus pieczony z chili

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Moja mocno czekoladowa tarta idealnie nadaje się na walentynkowy wieczór. Czekolada z chili naprawdę rozpala zmysły.

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - herbatniki: 200 gramów
    - masło - kostka: 100 gramów
    - żółtka: 12 sztuk
    - cukier kryształ-masa: 125 gramów
    - czekolada gorzka: 325 gramów
    - masło: 125 gramów
    - cukier: 125 gramów
    - białka: 12 sztuk
    - chili: 1 sztuka

Czekoladowy mus pieczony z chili - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Czekoladowy mus pieczony z chili 1. Herbatniki drobno pokruszyć ( można w blenderze) i zagnieść ze 100g masła. Natłuścić tortownicę i rozłożyć masę. Włożyć na 10 min do lodówki.
  • 2. Białka ubić na sztywno z połową cukru. Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Papryczkę chili drobno pokroić i dodać do czekolady. 150g masła rozpuścić. Żółtka ubić z resztą cukru i połączyć z czekoladą lejąc cienką stużką. Dodać uprzednio ubite białka i wymieszać do momentu połączenia składników.
  • 3. Masę przełożyć do tortownicy i piec ok 35 min w temp. 160 st.

Komentarze

Podobne przepisy