Filet jest delikatnym mięsem, który lubi owoce i ciekawie z mini smakuje . Tym razem połączyłam go z czereśniami. Polecam takie połącznie, szczególnie osobom, które gustują w tradycyjnych potrawach. Warto czasem urozmaicić soje jadłospisy:).
Składniki:
Składniki na 2 duże porcje:
• 1 podwójna pierś z kurczaka,
• 1 szklanka czereśni,
• Łodyga mięty,
• Około 5 dag sera żółtego,
• Świeżo mielony kolorowy pieprz,
• Świeżo mielona sól morska,
• 1 łyżka miodu,
• 2-3 łyżki oleju do pieczenia
Czereśniowe kieszonki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyte i osuszone mięso dzielimy na dwie części. W przygotowanych połówkach fileta nacinamy „kieszenie”. Nacięcia jak i wierzch filetów oprószamy do smaku świeżo mieloną sola i pieprzem. Pozostawiamy całość na około 0,5 godzimy do lodówki. Między czasie przygotowujemy nadzienie.
2.Miętę siekamy. Czereśnie myjemy, osuszamy i drylujemy. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Tak przygotowane składniki łączymy ze sobą i doprawiamy do smaku przyprawami i miodem.
3.Przygotowane wcześniej filety napełniamy farszem. Brzegi spinamy wykałaczkami. Napełnione mięso układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy olejem i pieczemy około 30-35 minut w 180˚C.
Upieczone kieszonki wyjmujemy, kroimy w plastry i podajemy.
Komentarze