Czereśniowe kieszonki

0 (0 ocen)

Filet jest delikatnym mięsem, który lubi owoce i ciekawie z mini smakuje . Tym razem połączyłam go z czereśniami. Polecam takie połącznie, szczególnie osobom, które gustują w tradycyjnych potrawach. Warto czasem urozmaicić soje jadłospisy:).

Składniki:

  • Składniki na 2 duże porcje:
    • 1 podwójna pierś z kurczaka,
    • 1 szklanka czereśni,
    • Łodyga mięty,
    • Około 5 dag sera żółtego,
    • Świeżo mielony kolorowy pieprz,
    • Świeżo mielona sól morska,
    • 1 łyżka miodu,
    • 2-3 łyżki oleju do pieczenia

Czereśniowe kieszonki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • nacinanie 1. Umyte i osuszone mięso dzielimy na dwie części. W przygotowanych połówkach fileta nacinamy „kieszenie”. Nacięcia jak i wierzch filetów oprószamy do smaku świeżo mieloną sola i pieprzem. Pozostawiamy całość na około 0,5 godzimy do lodówki. Między czasie przygotowujemy nadzienie.
  • gotowe nadzienie 2. Miętę siekamy. Czereśnie myjemy, osuszamy i drylujemy. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Tak przygotowane składniki łączymy ze sobą i doprawiamy do smaku przyprawami i miodem.
  • napełnianie mięsa 3. Przygotowane wcześniej filety napełniamy farszem. Brzegi spinamy wykałaczkami. Napełnione mięso układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy olejem i pieczemy około 30-35 minut w 180˚C.
    Upieczone kieszonki wyjmujemy, kroimy w plastry i podajemy.

Komentarze

Podobne przepisy