Czereśniowy raj - desrer z galaretką

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Galaretka, czereśnie, bita śmietana....idealny deser w upalne dni i nie tylko :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • 200 g czereśni
    1 opakowanie galaretki wiśniowej
    1 opakowanie bitej śmietany w proszku (może być też gotowa)
    200 ml zimnego mleka
    2 łyżeczki żelatyny

Czereśniowy raj - desrer z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czereśnie wypestkuj i włóż po kilka sztuk do szklanki. Galaretkę przygotuj według przepisu na opakowaniu i zalej nią czereśnie (na ok 3/4 wysokości szklanki). Całość odstaw do stężenia. Kiedy galaretka będzie już gotowa, przygotuj bitą śmietanę: Żelatynę zalej niewielką ilością gorącej wody (ok 1/4 szklanki) i dokładnie wymieszaj aż całość się rozpuści. Odstaw do wystygnięcia. Następnie wlej zimne mleko do miski, wsyp bitą śmietanę i ubij na gęsty puch. Pod koniec wlej zimną już żelatynę i dokładnie zmiksuj.

    Porcję bitej śmietany wyłóż na galaretkę, a wierzch ozdób czereśnią. Całość wstaw do lodówki, aż bita śmietana zastygnie.

Porady

Jeśli chcemy zjeść deser od razu, dodatek żelatyny możemy pominąć, ubijając samą śmietanę :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy